Chemia w kuchni

04-12-2017

Słuchacze Uniwersytetu Łódzkiego dla Dzieci w  dużej auli Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej rozpoczęli 1 października kolejny, ósmy już nowy rok akademicki.


Pierwszymi zajęciami, w których wzięli udział był wykład nt. Chemia w kuchni , który wygłosiła dr Agnieszka Boruń z Wydziału Chemii UŁ. Mali studenci mieli okazję usłyszenia o substancjach spotykanych w domowej kuchni oraz o procesach fizycznych i chemicznych znanych z życia codziennego. Uzyskali pewną wiedzę o wodzie, soli, cukrze, alkoholu etylowym, occie, kofeinie, teinie, kwasie cytrynowym, glicerynie i wielu innych. Dowiedzieli się, m.in., dlaczego ciasto rośnie; dlaczego nie należy solić mięsa przed smażeniem; na czym polega kwaśnienie mleka czy kwaszenie ogórków; dlaczego rosół trzeba gotować długo i powoli; czy warto pić wodę mineralną? Poznali też czym jest tajemnicze E w produktach spożywczych i z czego zbudowana jest skorupka jaja?

Na inaugurację nowego roku akademickiego Uniwersytetu Łódzkiego dla Dzieci przybywa prof. Antoni Różalski, rektor UŁ

Na inaugurację nowego roku akademickiego Uniwersytetu Łódzkiego dla Dzieci przybywa prof. Antoni Różalski, rektor UŁ

Fot. Maciej Andrzejewski

Podczas, gdy dziewczęta i chłopcy słuchali wykładu, dla ich opiekunów przygotowano zajęcia nt. Poznawcza podróż w wielu kierunkach – czyli teoria Inteligencji Wielorakich Howarda Gardnera , które poprowadziła dr Lidia Janiszewska z Wydziału Nauk o Wychowaniu UŁ.

W tym roku akademickim, podobnie jak i w latach poprzednich, słuchacze Uniwersytetu Łódzkiego dla Dzieci razem z pracownikami naukowymi będą odkrywać świat. Poznają, m.in., techniki kamuflażu stosowane przez zwierzęta, rozwiążą zagadkę kryminalną niczym Sherlock Holmes, wykonają doświadczenia w laboratorium chemicznym dowiedzą się o bóstwach i superbohaterach różnych kultur.

Kolejne spotkania małych studentów odbywać się będą w wybrane niedziele w budynkach uczelni lub w siedzibach partnerów Uniwersytetu Łódzkiego dla Dzieci.

x x x

Sukces siedmiu poprzednich edycji przerósł oczekiwania organizatorów. W każdej z nich w ponad siedemdziesięciu spotkaniach i zajęciach uczestniczyło ponad pięciuset małych studentów , a sam projekt został doceniony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, które przyznało uczelni tytuł Miejsca Odkrywania Talentów. Dzięki temu projektowi dzieci spędzają wolny czas w ciekawy i inspirujący sposób, mając możliwość „studiowania” na uczelni wyższej.

Pierwsze zajęcia i pierwsze emocje w odkrywaniu świata

Pierwsze zajęcia i pierwsze emocje w odkrywaniu świata

Fot. Maciej Andrzejewski

Uniwersytet Łódzki dla Dzieci adresowany jest do dzieci w wieku 7-12 lat oraz ich opiekunów. Program składa się z cyklu wykładów i warsztatów, wzorowanych na zajęciach akademickich. Podczas spotkań mali studenci poszerzają wiedzę, rozwijają zainteresowania i pasje, ucząc się poprzez zabawę. Seria wykładów, przewidzianych dla rodziców, tematyczni nawiązuje do wychowania i kształtowania postaw u najmłodszych. Zajęcia prowadzone są przez nauczycieli akademickich Uniwersytetu Łódzkiego i uczelniane studenckie koła naukowe oraz partnerów Uniwersytetu Łódzkiego dla Dzieci – Teatr „Pinokio”, Planetarium EC1 oraz Centralne Muzeum Włókiennictwa w Łodzi .

Oprac.: (sb)